— Hide menu

Novosti

Udruga Cro Unum dopremila tri kamiona s hranom i opremom u Glinu, susreli se s unesrećenima

Članovi hrvatske humanitarne udruge Cro Unum u Glinu dopremili tri kamiona s hranom i opremom, izvijestili su u srijedu iz te udruge.

Akciju pod nazivom „Srcem za Petrinju i Glinu“ pokrenuo je predsjednik Cro Unum-a prof.dr. Dragan Primorac, a u akciji uz prof. Primorca sudjelovali su brojne osobe iz javnog života Hrvatske među kojima su Franjo Arapović, Stojko Vranković, Zoran Primorac, Mirko Filipović, Davor Šuker, Slavko Goluža, Veljko Mršić, Perica Bukić, Bruno Kovačević, Josip Šimunić, Dalibor Bagarić, Dino Rađa, Bruno Kovačević, Vedran MlikotaDražen Zečić kao i mnogi drugi. Član udruge bio je i pokojni Damir Mihanović Čubi.

U delegaciji Cro Unum-a bilo je i vodstvo Dječje bolnice Srebrenjak predvođeno ravnateljem dr. Ivom Dumićem Čulom koje je ponudilo smještaj djeci čiji su domovi oštećeni u potresu, doc.dr. Dario Rahelić, ravnatelj Klinike „Vuk Vrhovec“ te dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, doc.dr. Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antropologiju i drugi.

Potporu akciji su pružili Specijalna bolnica Sv. Katarina, Poliklinika Vaš pregled, te tvrtke Stridon Promet, Redox, Primaco, Last Minute i Bilić-Erić Security, odvjetnički ured Marko Višić, odvjetnički ured Primorac i partneri.

Članovi Cro Unuma susreli su se brojnim članovima obitelji kojima su domovi uništeni, a u Petrinji prof. Primorac i delegacija udruge Cro Unum susreli su se Povjerenikom EK za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčičem, potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom.

Hrvatska humanitarna udruga Cro Unum, u Hrvatskoj je do sada organizirala brojne humanitarne događaje poput „Srcem za Split i Dalmaciju“ s ciljem pomoći vatrogascima, „Srcem za djecu“ s ciljem nabave opreme za Kliniku za dječje bolesti KBC Split, „Hrvatsko srce za Knin“ kako bi pomogli osobama s poteškoćama i brojne druge. Nedavno u suradnji s društvom Jadranka d.d. Cro Unum je osigurao donaciju tri mobilna Rtg uređaja i višeslojni CT uređaj kao pomoć u borbi protiv Covid-19.

Izvor: jutarnji.hr

Preko 100 tisuća kuna pomoći u sklopu humanitarne akcije “Srcem za Petrinju i Glinu”!

Članovi humanitarne udruge Cro Unum, u čijem radu sudjeluju proslavljeni hrvatski sportaši, znanstvenici, niz osoba iz javnog života te mnogi vrijedni poduzetnici, prikupili preko 100 tisuća kuna sredstava za Petrinju i Glinu te okolna manja mjesta!

U želji da što prije pomognu unesrećenoj Banovini, razrušenoj Petrinji i Glini i tamošnjim selima, na noge se digla cijela Hrvatska i pakazala veliko solidarno srce. Vrlo aktivna cijelo popodne bila je i humanitarna udruga CroUnum na čelu sa svojim predsjednikom prof. dr. Draganom Primorcem, a koja u srijedu planira uputiti tri kamiona punih osnovnih potrepština za stradalnike pogođenog područja.

Udruga koju čine poznati hrvatski sportaši, glumci, pjevači i poslovni ljudi u dva je sata na tek otvorenom računu akcije “Srcem za Petrinju i Glinu” prikupila 110 tisuća kuna, a do polaska na Banovinu planiraju prikupiti još barem 50 tisuća. Kako nam je prenio predsjednik udruge prof. dr. Dragan Primorac, od sportaša svoje su priloge ponudili, a neki već i potvrdili, Davor Šuker, Mirko Fiipović, Stojko Vranković, Slavko Goluža, Veljko Mršić, Perica Bukić, Dino Rađa, Dalibor Bagarić, Zoran Primorac, Franjo Arapović, Dubravko Šimenc, Josip Šimunić, kao i mnogi drugi, a neki od njih će se u srijedu i zaputiti ka Petrinji i Glini, u pratnji spomenutih kamiona. Iz skladišta novootvorenog supermarketa Stridon, za vrijeme utovara, javio nam se srebrni olimpijac iz Barcelone Franjo Arapović koji nam je kazao da je akcija krenula u 16 sati.

Nakon toga su se svi uputili u Sesvete, u skladište supermarketa Stridon, gdje su se utovarale higijenske potrepštine, suhomesnate proizvode, vodu, ulje, brašno, šećer, mlijeko, slatkiši za dječicu… Vidjevši sve to i vlasnik supermarketa Jure Krstanović donirao je 10 tisuća kuna, a isti iznos na ovaj humanitarni račun uplatile su i Specijalna bolnica Sveta Katarina, Poliklinika Vaš pregled te tvrtke Redox i Primaco. 

Izvor: vecernji.hr

Jadranka d.d. Dječjoj bolnici Kantrida donirala mobilni rendgen uređaj

Tvrtka Jadranka d.d. donirala KBC-u Rijeka mobilni RTG uređaj u neto vrijednosti od 630 tisuća kuna

Novi rendgen uređaj trenutno je pozicioniran na odjelu radiologije u Dječjoj bolnici Kantrida, a zahvaljujući mobilnosti opreme značajno će pridonijeti učinkovitosti dijagnostičkih postupaka na drugim odjelima.

Donacija vrijedna 630 tisuća kuna u neto iznosu pokrenuta je u jeku pandemije uzrokovane COVID-19 virusom kako bi se, uz pomoć visoko sofisticiranog radiološkog uređaja, omogućila najkvalitetnija zdravstvena skrb i pravodobno liječenje pacijenata.

Realizaciju humanitarne akcije koordinirali su Miodrag Borojević, predsjednik Upravnog odbora O`KEY GROUP SA i prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik hrvatske humanitarne udruge CRO UNOM te član Znanstvenog savjeta predsjednika Vlade Republike Hrvatske, koji je danas i nazočio svečanoj primopredaji. U ime donatora, društva Jadranka d. d. Mali Lošinj, uzvanike je pozdravio Damir Mlacović, izvršni direktor tvrtke. Video: Portal Novi list (26. rujan 2020.g.).

Splitskom KBC-u stigla donacija, mobilni RTG uređaj vrijedan 680.000 kuna koji će pomoći liječenju oboljelih od covida-19

Splitski KBC jučer je dobio vrijednu donaciju u vidu mobilnog RTG uređaja „GE Healthcare Optima XR240amx Gen2 Special COVID-19 edition”, čija je vrijednost 680 tisuća kuna bez PDV-a, a uz navedeni uređaj donirano je bolnici i 10.000 troslojnih zaštitnih maski te 1.000 maski N-95.

Ovaj mobilni RTG uređaj, trenutno je najsuvremeniji svjetski uređaj za ranu detekciju upala pluća i drugih kliničkih stanja svojstvenih težim kliničkim slikama COVID-19 i ima golemu ulogu u liječenju oboljelih od COVID-19 jer ne zahtijeva transport teško oboljelih pacijenata na radiološke klinike.

U uvjetima naglog porasta oboljelih od COVID-19 u Splitsko-dalmatinskoj županiji donacija mobilnog RTG uređaja imat će ključnu ulogu u pravovremenoj dijagnostici oboljelih u KBC Split.

Donaciju su realizirali hrvatska humanitarna udruga “Cro Unum” koju vodi prof. dr. sc. Dragan Primorac, društvo “Jadranka” d.d. sa sjedištem u Malom Lošinju te Miodrag Borojević, predsjednik Upravnog odbora O’KEY GROUP SA.

– Radi se o hvale vrijednoj donaciji i jako joj smo se obradovali, jer smo dobili uređaj koji do sada nismo imali u KBC-u Split. Ovaj uređaj će nam omogučiti da umnogome ubrzamo naše radne procese i unaprijedimo kvalitetu našeg rada. Uređaj će bolnici donjeti i određene financijske uštede, jer se radi o digitalnom uređaju, pa više neće više biti razvijanja filmova, koje košta, a nije ništa manje važno reći da ćemo s ovim uređajem postići i određene pozitivne rezultate na očuvanju okoliša, s obzirom da je slika digitalna, pa nema potrebe za razvijanjem slika na klasičan način, upotrebom kemikalija.

Cro Unum još jednom pomaže najpotrebitije

Tvrtka Jadranka d.d. iz Malog Lošinja donirala je uz potporu hrvatske humanitarne udruge Cro Unum, višeslojni CT uređaj General Electric Healthcare Revolution ACT, Kliničkoj bolnici Dubrava primarno kao potporu u borbi protiv pandemije Covid-19, ali i za sve druge bolničke potrebe. Donirani uređaj, General Electric Healthcare Revolution ACT, vrijedan je 1.397.800 kuna bez PDV-a.

Projekt su inicirali i koordinirali Miodrag Borojević, predsjednik Upravnog odbora O’KEY GROUP SA, i prof.dr. Dragan Primorac, predsjednik hrvatske humanitarne udruge Cro Unum i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa, savjetodavnog tijela predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

„U ime Ministarstva zdravstva i ministra prof.dr. Vili Beroša, zahvaljujem tvrtki Jadranka d.d. na donaciji te posebno prof.dr. Draganu Primorcu, gospodinu Miloradu Borojeviću na pokretanju i realizaciji ovog vrijednog projekta kao i hrvatskoj humanitarnoj udruzi Cro Unum istaknuo je dr. Željko Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. 

“Uvijek je dobro vrijeme za donacije, a posebno s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju. Danas smo u pogon stavili novi uređaj za kompjuteriziranu tomografiju, kojeg nam je donirala tvrtka Jadranka d.d. Koristit ćemo aparat za dobrobit naših pacijenata”, rekao je ravnatelj KB Dubrava prof.dr. Srećko Marušić.

“Uređaj će nam izrazito pomoći. Čuli ste da od ponedjeljka počinjemo raditi CT i magnet za ne-COVID pacijente. U ovoj bolnici oko 24.000 pacijenata godišnje prelazi CT pretrage, to je danas dominantna pretraga u suvremenoj radiologiji. Nama će ovaj uređaj biti od velike koristi i jednom kada bolnica opet bude u punom pogonu”, naglasio je prof.dr. Boris Brkljačić, predstojnik Kliničkog Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, Robert Kohorst, zahvalio se prof.dr. Primorcu na realizaciji ovog projekta i istaknuo kako je  sretan što američke kompanije poput General Electric pružaju izvrsne usluge liječničkoj struci, i pomoći u borbi protiv COVID-19 virusa, kako u Hrvatskoj tako i u cijelome svijetu. Posebno je pohvalio hrvatski zdravstveni sustav u borbi protiv Covid-19.

Sanjin Šolić, predsjednik Uprave društva Jadranka d.d., zahvalio je Ministarstvu zdravstva na odgovornom radu tijekom pandemije, te istaknuo da u suradnji s prof.dr. Primorcem, g. Borojevićem Jadranka d.d. uskoro nastavlja s novim donacijama.

Zajedno u borbi protiv COVID-19

Danas je zdravstvenim institucijama u Zagrebu i Zaboku donirano oko 20 000 rukavica, 8 000 kaljača, 3000 kapa te 1000 maski. Donacija je putem humanitarne udruge Cro Unum došla iz Rusije od prijatelja prof.dr. Dragana Primorca. Veliko hvala svima koji su nesebično sudjelovali u pomoći za Hrvatsku, posebice timu Specijalne bolnice Sv. Katarine koji je koordinirao sve aktivnosti.

Fotografije: Glavna sestra bolnice Sv. Katarina Sanja Mutak predaje donaciju glavnoj sestri OB Zabok Danici Horvat, a g. Ante Kasalo predaje donaciju dr.sc. Sandri Šikić, zamjenici ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar te glavnoj sestri Klinike za kirurgiju KB Merkur Ivani Mihalić Aleksić.

  

“Srcem za Split i Dalmaciju” humanitarna akcija s ciljem pomoći Vatrogasnoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije.

Hrvatska humanitarna udruga Cro Unum inicirala je humanitarnu akciju s ciljem pomoći Vatrogasnoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije. Zadnjih dana smo svjedoci razarajućih požara koji su ozbiljno ugrozili Dalmaciju i Grad Split, ali isto tako smo svjedočili herojskim naporima naših vatrogasaca koji su u zadnjem trenutku zaustavili širenje požara i spriječili katastrofalne posljedice širokih razmjera. Obzirom da je ovogodišnja protupožarna sezona započela velikim požarima, već sada su iscrpljena golema sredstva i resursinamijenjeni za gašenje požara i svaka pomoć našim vatrogascima je u ovim trenucima više nego potrebna.

Zbog navedenog,hrvatska humanitarna udruga CRO UNUM organizira malonogometni turnir 23.srpnja 2017. godine s početkom u 18:30 sati na terenima Sportskog centra FESB-a na Sveučilišnom kampusu Visoka, Ruđera Boškovića 32 u Splitu. Na turniru će nastupiti članovi Hrvatske humanitarne udruge Cro Unum, Humanih zvijezda te veterani GNK Dinamo i veteraniHNK Hajduk. Sva prikupljena sredstva bit će donirana Vatrogasnoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije, a tijekom trajanja humanitarne akcije sredstva će se moći uplatiti putem računa Hrvatske humanitarne udruge Cro Unum otvorenog u PBZ-u posebno za ovu prigodu. Broj računa je HR 3423400091510878116.

Na Humanitarnom malonogometnom turniru nastupit će niz poznatih osoba iz javnog života kao i proslavljenih sportaša među kojima su Ivan Buljan, Ivica Šurjak, VilsonDžoni, Ivan Gudelj, Nenad Pralija, Nikica Cukrov, Željko Mijač, Dragutin Čelić, Vlatko Đolonga, Darko Miladin, Hrvoje Vejić, Ivica Mornar, Dragan Primorac, Željko Pavlović, Igor Cvitanović, Fabijan Komljenović, Branko Strupar, Hrvoje Štrok, Drago Vabec, Dalibor Poldrugač, Davor Braun, Alen Peternac, Danijel Štefulj, RoyFerenčina, Joško Jeličić, Tomislav Madžar, Damir Primorac, Franjo Arapović, Zoran Primorac,  Dubravko Šimenc, Igor Štimaci niz drugih.

CRO UNUM je jedna od najvećih humanitarnih udruga u Hrvatskoj koja okuplja proslavljene sportaše, glazbene umjetnike te uglednike iz javnog života Hrvatske.  Članovi udruge do sada su sudjelovali u organizaciji niza velikih humanitarnih akcija poput «Od srca» na prepunom splitskom Poljudu 2007. godine u čast poginulih kornatskih vatrogasaca,  humanitarno sportsko – glazbenog spektakla u Varaždinu “Srcem za znanje” 2008. godine (susret « Vatrenih» i članova Udruge) u svrhu prikupljanja sredstava za početak rada Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, humanitarnoj akciji za djecu obitelji Božić 2008. godine koja su ostala bez oba roditelja, humanitarnoj akciji “Naš mali svijet” koja je imala za cilj prikupiti sredstva za dnevnu dječju bolnicu za djecu KBC-a Split gdje je na splitskom Poljudu pred 15 tisuća gledatelja održan koncert i revijalna utakmica između istaknutih talijanskih i hrvatskih osoba iz društvenog, političkog, sportskog i kulturnog života. Udruga Cro Unum je 2012.organizirala humanitarnu akciju “Hrvatsko srce za Knin”s ciljem prikupljanja sredstava za Udrugu invalida «Sveti Bartolomej», nedugo nakon toga darovala Šibensko-kninskoj biskupiji Kip Gospe od puta, smještenog na odmorištu Krka, iznad Skradina, a godinama pruža potporu razvojačenom hrvatskom branitelju Alenku Baraču koji je živio u neprimjerenim uvjetima.

Udrugu vodi prof.dr. Dragan Primorac, a u predsjedništvu udruge su prof.dr. Igor Jukić, prof.dr. Iva Dekaris, Franjo Arapović, Zoran Primorac, Mate Bulić, Jako Andabak, Silvija Londero, Sanja Mlačak, Vedran Mlikota i Dario Šimić. Glavni tajnik udruge je doc.dr. Tomislav Madžar.

MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI FESTIVAL ZA MLADE ‘ADRIATIC 2016’, 21. – 27. 8. 2016.

Međunarodni šahovski festival za mlade ‘Adriatic 2016’, održat će se u Splitu od 21. do 27. kolovoza pod pokroviteljstvom vodeće svjetske šahovske zaklade Kasparov Chess Foundation iz SAD-a, predstavljen je 30. ožujka u Sveučilišnoj knjižnici. Turnir su tom prigodom promovirali Garry Kasparov, šahovski velemajstor i jedan od najvećih šahista svih vremena, uz nazočnost rektora Šimuna Anđelinovića, prorektora Borisa Maleša, velemajstora Zlatka Klarića, predsjednika Šah kluba e4 i Dragana Primorca, predsjednika udruge ‘Cro Unum’.

Najava humanitarno-glazbenog spektakla “Srcem za djecu” za Kliniku za dječje bolesti KBC Split, Split, 25.04.2014.

Srcem za djecuSplit, 3. travnja 2014. –  U knjižnici Klinike za dječje bolesti KBC Split održana je tiskovna konferencija na kojoj je službeno najavljen veliki humanitarno-glazbeni spektakl «Srcem za djecu» Hrvatske humanitarne udruge CRO UNUM te suorganizatora; Hrvatskog zbora sportskih novinara – sekcija Split, RNK Split, HNK Hajduk, humanitarne udruge «Naš mali svijet» i HUM, te Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

Na tiskovnoj konferenciji uz vodstvo CRO UNUM-a sudjelovali su Jelena Rozga, Joško Čagalj – Jole, Alen Nižetić, Pero Kozomara iz Klape Rišpet, sportski direktor NK Hajduk Goran Vučević, predsjednik humanitarne udruge CRO UNUM prof.dr. Dragan Primorac, potpredsjednik humanitarne udruge CRO UNUM Mate Bulić, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC Split prof.dr. Neven Pavlov, predsjednik Nogometnog saveza Splitsko-dalmatijske županije Alojzije Šupraha, vratar RNK Split Danijel Zagorac, te niz osoba iz svijeta sporta i estrade Republike Hrvatske.

Potporu ovoj humanitarnoj akciji dao je i Hrvatski nogometni savez na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom, a pozitivnu atmosferu i velika očekivanja od ove akcije potvrdio je predsjednik humanitarne udruge CRO UNUM prof. dr. Dragan Primorac koji je nazočne obavijestio o odluci Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina koja je danas donirala 70.000,00 kn za ovu plemenitu akciju.

Humanitarno-glazbeni događaj održat će se u petak, 25. travnja 2014. godine, a tijekom bogatog glazbenog programa na kojem će nastupiti Goran Karan, Mate Bulić, Alen Nižetić, Giuliano Đanić, Klapa Cambi Split i drugi, održat će se i nogometni susret djece najmlađeg uzrasta Splitsko-dalmatinske županije, nogometna utakmica novinara, sudaca, liječnika, odvjetnika i ostalih uglednika Splitsko-dalmatinske županije.  Kao kulminacija ovog događaja odigrat će se i iznimno atraktivna revijalna nogometna utakmica između ekipa Hrvatskog zbora sportskih novinara, ekipe CRO UNUM-a i ekipe „Humane zvijezde“, u kojoj će sudjelovati brojni članovi CRO UNUM-a među kojima su: Ivica Šurjak, Igor Štimac, Goran Vučević, Niko Kovač, Robert Kovač, Zoran Mamić, Goran Vlaović, Mario Stanić, Boris Živković, Tony Cetinski, Boris Novković, Giuliano Đanić, Franjo Arapović, Vilson Džoni, Ivan Gudelj, Zlatko Vujović, Zoran Vujović, Zoran Primorac, Dino Rađa, Marko Babić, Petar Krpan, Vlatko Džolonga, Branko Cikatić, Miki Rapajić, Joško Jeličić, Darko Butorović, Tomislav Erceg, Goran Bogdan, Davor Dretar Drele, Vedran Runje, Nenad Pralija, Stipe Andrijašević, Igor Boraska, Danijel Vučić, Mario Vučić, Kristijan Zadro, Deni Lušić, Boško Čavka, Dario Šimić, Damir Mihanović Čubi, Mate Bulić, Dražen Zečić, Marko Perković Thompson, Joško Čagalj-Jole, Ivica Mornar, Želimir Dundić-Dundo, grupa Dalmatino, Neno Ninčević, Ivan Katalinić, Blaž Slišković, Srđan Andrić, Zoran Vulić, Goran Sablić i drugi.

 

Uplate za akciju “Srcem za djecu” moguće su i izravno na račun:
Hrvatska humanitarna udruga CRO UNUM
Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN račun: HR 88 2340 0091 5106 5016 4

 

 

Dobitnica nagrade «Ponos Hrvatske 2011.» hrabro nastavlja svoju borbu za život

Na dan Sv. Nikole u zagrebačkom klubu Club&Lounge Roko održan je veliki humanitarni koncert s ciljem prikupljanja financijske pomoći za Enu Šarac, djevojku koja se već dugih niz godina hrabro bori s opakom bolešću. Koncert su organizirali Hrvatska humanitarna udruga CRO UNUM i Club&Lounge Roko.

Humanitarnom koncertu nazočili su mnogi uglednici iz svijeta politike, sporta, glazbe i businessa, među kojima Luis Ibanez s članovima momčadi GNK Dinamo, zatim izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije i trener RK Croatia Osiguranje Slavko Goluža s igračima kluba, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola, Marko Tomas s suigračima iz KK Cedevita, trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević, predsjednik i potpredsjednici humanitarne udruge CRO UNUM prof.dr. Dragan Primorac, Franjo Arapović, Silvija Londero i Vedran Mlikota, zatim Veljko Mršić, Anica Kovač i dr.

Na koncertu, koji će ostati zapamćen po velikoj posjećenosti i toploj božićnoj atmosferi, nastupili su Dražen Zečić, Jasmin Stavros, Mate Bulić, Sandi Cenov, grupe Connect i All Stars Band, a sve je goste svojim nastupom očarao neponovljivi stand up komičar prof. Željko Pervan.

Tijekom službenog programa Eni su svečano uručeni dresovi s potpisima igrača GNK Dinamo, RK Croatia Osiguranje i KK Cedevita koje su joj uručili Luis Ibanez, Slavko Goluža i Marko Tomas. GNK Dinamo i RK Croatia Osiguranje donirali su ovom prigodom svaki po 10.000 kuna za Enino daljnje liječenje, dok je tvrtka Ulix d.o.o. donirala avionske karte koje će biti potrebne za Enina putovanja u mjesta liječenja.

Svi ljudi dobre volje koji žele pomoći Eni mogu i dalje uplatiti svoje donacije na žiro račun Enine majke Biserke Šarac, u Privrednoj banci Zagreb d.d, broj: 2340009-3104119971.