— Hide menu

Splitskom KBC-u stigla donacija, mobilni RTG uređaj vrijedan 680.000 kuna koji će pomoći liječenju oboljelih od covida-19

Splitski KBC jučer je dobio vrijednu donaciju u vidu mobilnog RTG uređaja „GE Healthcare Optima XR240amx Gen2 Special COVID-19 edition”, čija je vrijednost 680 tisuća kuna bez PDV-a, a uz navedeni uređaj donirano je bolnici i 10.000 troslojnih zaštitnih maski te 1.000 maski N-95.

Ovaj mobilni RTG uređaj, trenutno je najsuvremeniji svjetski uređaj za ranu detekciju upala pluća i drugih kliničkih stanja svojstvenih težim kliničkim slikama COVID-19 i ima golemu ulogu u liječenju oboljelih od COVID-19 jer ne zahtijeva transport teško oboljelih pacijenata na radiološke klinike.

U uvjetima naglog porasta oboljelih od COVID-19 u Splitsko-dalmatinskoj županiji donacija mobilnog RTG uređaja imat će ključnu ulogu u pravovremenoj dijagnostici oboljelih u KBC Split.

Donaciju su realizirali hrvatska humanitarna udruga “Cro Unum” koju vodi prof. dr. sc. Dragan Primorac, društvo “Jadranka” d.d. sa sjedištem u Malom Lošinju te Miodrag Borojević, predsjednik Upravnog odbora O’KEY GROUP SA.

– Radi se o hvale vrijednoj donaciji i jako joj smo se obradovali, jer smo dobili uređaj koji do sada nismo imali u KBC-u Split. Ovaj uređaj će nam omogučiti da umnogome ubrzamo naše radne procese i unaprijedimo kvalitetu našeg rada. Uređaj će bolnici donjeti i određene financijske uštede, jer se radi o digitalnom uređaju, pa više neće više biti razvijanja filmova, koje košta, a nije ništa manje važno reći da ćemo s ovim uređajem postići i određene pozitivne rezultate na očuvanju okoliša, s obzirom da je slika digitalna, pa nema potrebe za razvijanjem slika na klasičan način, upotrebom kemikalija.

Leave a Reply

*